zdrowe kosmetyki

Subtitle

Olej ze słodkich migdałów

Olej migdałowy otrzymuje się poprzez tłoczenie nasion owoców migdałowca pospolitego odmiany słodkiej Prunus Amygdalus Dulcis. Olej ten ma barwę od jasnożółtej do ciemnożółtej, w zależności od sposobu tłoczenia. Nie powinien być podgrzewany do temperatury powyżej 70 stopni Celsjusza, gdyż traci wtedy swoje właściwości. Bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy, witaminy i składniki mineralne.

Zastosowanie oleju ze słodkich migdałów

Jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę, nie wywołuje podrażnień, dlatego wykorzystywany jest w kosmetykach do pielęgnacji skóry dzieci, a także skóry wrażliwej i delikatnej. Przywraca skórze równowagę lipidową, natłuszcza i odbudowuje naskórek. Łagodzi podrażnienia, doskonale natłuszcza skórę przesuszoną, łuszczącą się, alergiczną. Polecany jest do masaży, zwłaszcza dla kobiet w ciąży, ponieważ uelastycznia skórę i zapobiega rozstępom. Warto wmasować go po każdej kąpieli w piersi, brzuch, biodra, uda i pośladki. Olej szybko się wchłania, nie lepiąc się i nie pozostawiając tłustej warstwy. Po porodzie, olejku migdałowego można dodać do wody w wanience, w której kąpiemy niemowlę, dzięki czemu jego skóra pozostanie miękka i nawilżona. Olej ze słodkich migdałów jest również doskonałym środkiem przeciwzmarszczkowym, zapobiega powstawaniu wolnych rodników, hamuje utratę wody przez komórki, łagodzi poparzenia słoneczne.

Olej migdałowy jako odzywka do włosów

Olej migdałowy jest również doskonałą odżywką dla suchych, matowych i łamliwych włosów. Wmasowany we włosy na około godziny przed myciem, odżywi je, zmiękczy i zregeneruje, zaś przy regularnym stosowaniu, sprawi, że włosy będą gęstsze, lśniące i puszyste. Olej ze słodkich migdałów jest często wykorzystywanym składnikiem w wielu naturalnych kosmetykach, np. w kremach do twarzy, balsamach do ciała, szamponach do suchych włosów, odżywkach do włosów, błyszczykach do ust czy kremach do golenia.